Project omschrijving

Project:

Bar/receptie van marmeren stroken

Categorie: Interieurbouw

Genomineerde: Thomas de Pooter – De Pooter afbouw

”Flinterdun zwart/wit over de hele lengte van de bar”

Afbouwer Thomas de Pooter is met zijn 29 jaar de jongste genomineerde. Vanuit Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) doet hij zijn werk en we vinden zijn inzending dan ook in het nabije Sluiskil, als deel van het interieur van hotel-café-restaurant Dallinga. Hij betegelde in dit restaurant de karakteristieke bar met lange zwart-witte marmerimitatie-tegelstroken.

De eigenaar had op vakantie zo’n soort bar in Spanje gezien en was enthousiast over zo’n beeldbepalend element. Met de tekening van een interieurontwerpster ging Thomas aan de slag, terwijl het frame van de bar al gebouwd werd door de eigenaar. Meteen was duidelijk dat dit “heel anders dan een badkamer” werd. Spannend was het, om meerdere redenen. Thomas moest het werk voor elkaar krijgen tijdens een korte winterstop van het etablissement, maar tegelijk moest alles meteen kloppen: de grote, heel breekbare tegels (dikte: 6 millimeter) die Thomas selecteerde als basismateriaal moesten bij een natuursteenzagerij in België loepzuiver in stroken en verstek gezaagd worden – én héél voorzichtig weer naar Sluiskil getransporteerd worden. Ondertussen had Thomas de ondergrond gemaakt van Wedi-platen. Hij bracht de opvallende tegelstroken aan op de verticale vlakken, met geen millimeter ruimte voor afwijkingen. Bij het horizontale vlak van de bar was er een andere uitdaging. De grote tegelplaat was hier één geheel. Maar in dit oppervlak moest Thomas een rechthoek uitslijpen voor de spoelbak. Daardoor ontstond een zeer kwetsbaar deel: de smalle stroken voor en achter de spoelbak mochten absoluut niet doorbuigen, want dan zouden ze breken. Daarom ondersteunde Thomas deze vlakken over de hele lengte, net als de rest van het bar-oppervlak.

Naast de bijzondere bar betegelde hij ook de receptiebalie, met de XL-tegels waarvan hij voor de bar stroken had gezaagd. Maar de bar was niet voor niets een inzending waardig. Thomas: “Er zitten heel veel details in. Als tegelzetter is dit precisiewerk heerlijk om te doen.”

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten