Project omschrijving

Project:

Dakopbouw met duurzame elementen

Categorie: Duurzaam Bouwen

Genomineerde: Jeroen Wouts – Wouts Dakwerk

”Oplopende moeilijkheidsgraden op het sedumdak”

Bijzónder, dat is het woord dat past op elk aspect van dit huis. Ten eerste is de locatie heel speciaal: op de rand van de Brabantse Wal in Hoogerheide. Op een heldere dag heb je uitzicht over ongeveer heel Zeeland. Dan de heel bijzondere ecologische woning op die plek, met ook nog eens een centrale toren aan de voorkant – en daar achter een nog opvallender dak. En daar gaat het om, bij deze nominatie.

Vanaf de achterkant op grondniveau loopt dit hoefijzervormige EPDM-dak met mos/sedum-begroeiing schuin op naar ongeveer 6 meter hoogte, bij de toren aan de voorzijde. Jeroen Wouts is de dakdekker die verantwoordelijk is voor dit dak, dat bestaat uit “eiken balken, dampremmer, underlayment, hoogwaardige dampdichte isolatie, EPDM-dakbedekking, worteldoek, korven en de plantjes”, zo somt Jeroen het hele pakket op.
De voordelen van EPDM met mos/sedum beperken zich niet tot een ecologisch uiterlijk; ze hebben samen een enorm vermogen om warmte en kou te weren. Ofwel: “De Rd-waarde, is boven de 8”, vertelt Jeroen, die thuis ook zo’n combinatie aanbracht. “Ook werkt dit pakket geluidswerend, zodat je minder geluidsoverlast hebt”.

Bijzondere aandacht moest Jeroen ook schenken aan de aansluiting met de toren. Het schuin aflopende glazen dak daarvan watert af op het EPDM/sedum-dak, achter een Corten-staal boeideel.

En dan het water! “Hoe gaan we die afwatering doen?” was de vraag die Jeroen bij de bouw meteen stelde. Over dat soort zaken was vooraf niet nagedacht, want er werd gewerkt met tekeningen van een constructief onderlegde kunstenaar. “Na een regenbui tijdens de bouw heb ik een plan gemaakt voor de afdichting. Het hemelwater verdwijnt nu ondergronds, aan de uiteinden van het dak.” Daarmee verdween Jeroens vernuftige oplossing letterlijk uit het zicht, onder het oppervlak van het dak.
“Qua bijzonderheid ontbreekt er nog één ding”, lacht Jeroen. “We hopen op een echte winter met sneeuw, zodat de eigenaar van zijn eigen huis zó naar beneden kan skiën.”

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten