Project omschrijving

Project:

Renovatie van een woning

Categorie: Renovatie & onderhoud

Genomineerde: Pan Onderhoudsbedrijf – John Schilder

Grootse restauratie in Amsterdam: van mega-tegels tot minuscule lampjes

Het moet een triest gezicht zijn geweest; deze 130 jaar oude woning stond langzaam maar zeker te verloederen, in de chique componistenbuurt van Amsterdam. Toen allround onderhoudsbouwer John Schilder hier aan de slag mocht van de nieuwe eigenaar, schrok hij dan ook van de staat van het pand.

Vooral de achterzijde “die stond zo ongeveer op instorten. Het was bar en boos. Meteen hebben we de monumentendienst erbij geroepen en gelukkig waren zij het ermee eens dat dit deel snel vervangen moest worden.”

Maar restauratie ging hier verder dan ‘de woning in oude staat herstellen’. De trap werd verplaatst, zodat er onder andere een grotere keuken gemaakt kon worden. Met veel glas kwam er een massa daglicht in de woning, ook werd het dak zó uitgebouwd dat er mooie slaap- en werkruimtes gecreëerd konden worden. Ook werd er vloerverwarming aangebracht. Waar mogelijk bewaarde John het oude wel, zoals bij de trap. De oude trapspijlen renoveerde hij, zodat die weer een opvallende, centrale plek in huis kregen.

Hoe allround hij ook is, van huis uit is John tegelzetter – net als zijn halve familie. Dat zie je vooral terug in de beide badkamers, waar hij tegels van maar liefst 3 meter hoog aanbracht, met verlichting in één van die wanden. Dus niet er op, maar er in. Dit soort bijzondere details zijn te vinden op meer plekken in huis, zoals de lampjes van 1 centimeter dik, vernuftig weggewerkt bij de trap. Of de led-verlichting in de inloopkast op de eerste verdieping.

John kreeg de vrije hand om slimme oplossingen te bedenken én vakkundig uit te voeren. Die zijn soms verborgen, zoals het superlichte magnesiet in de ondervloer, maar ook zijn ze te zien, bijvoorbeeld aan het terras van geperste bamboe, net als aan ‘het kleinste toiletje van Amsterdam’, dat John met gepaste trots laat zien op de bovenste verdieping. Het potje paste nog net boven de trap.

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten