Project omschrijving

Project:

Studio van strobalen en leemstuc

Categorie: Duurzaam Bouwen

Genomineerde:  Xavi Natural Building – Luis Javier Rodriguez Comesana

“Ecologisch bouwen, met elkaar”

Pal naast de duinen van het Noordzeestrand, iets verscholen in een diepe achtertuin, ligt een weldegelijk opvallend ecologisch gebouw. Luis Javier Rodriguez Comesana – kortweg Xavi – bouwde het met natuurlijke producten als stro, hout en leem. “Gezonde bouwmaterialen, verwerkt met bouwtechnieken die het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Duurzamer kan niet.”

Het gebouwtje – dat dienst doet als meditatiestudio – rust op een betonnen fundering, voorzien van een cementvloer afgetopt met kalk. Alleen de met leem afgewerkte wanden/plafonds verraden dat er stro is gebruik als isolatie. Zo hier en daar piept er een strootje uit. “De wanden en plafonds hebben een houten constructie met strobalen ertussen. Op de buitengevel zijn daarop verschillende leemlagen aangebracht. De gevel binnenin de meditatieruimte is ook van leem; de gevel van de aangrenzende ruimte met badkamer is van klei. Een eeuwenoude manier van bouwen.” Het enige van ‘nu’ is de wandverwarming.

Xavi kreeg volledig de vrije hand, maar werkte niet alleen. Hij verzamelde in de loop van de jaren een team van specialisten om zich heen. En bijzonder: de hele familie van de opdrachtgever hielp mee, inclusief de kinderen. Met de blote handen smeerden zij de eerste lagen leem tegen de gevel. “Samen bouwen, schept een mooie band. Er ontstaan zelfs vriendschappen door.” De laatste laagjes deed hij zelf, met de troffel. “Dat is het moment waarop je de vormen moet maken.”

Het lastigste element wat dat betreft, was de koepel. Het lemen plafond van de meditatieruimte mondt als een soort van flessenhals uit in het groendak van sedum. “De studio heeft een organische vorm; niets is recht. De gevels zijn rond, de kozijnen lopen bol en er is een ovaal raam.” Houten deuren, een enkele nis, lampen met gekleurde steentjes en het gebruik van halve boomstammen maken het geheel tot een waar duurzaam kunststukje.