Project omschrijving

Project:

Verdieping op een aanbouw

Categorie: Aan- & Verbouw

Genomineerde: Patrick van Wel – Patrick van Wel Bouw, verbouw en onderhoud

”Dakopbouw voor gevorderden”

Wat is een kilkeper? De bouwkundige definitie is: de inspringende hoek tussen twee hellende dakvlakken. Dat klinkt lastig. In werkelijkheid is het ook geen alledaagse constructie om te maken, ook niet voor alleskunner Patrick van Wel. Maar toch maakte hij met balken van 7,5 meter twee kilkepers, bij de dakopbouw in Molenschot (bij Gilze-Rijen). Daardoor kan een jong gezin nu toch lekker ruim wonen in een ooit tamelijk kleine woning uit de jaren ’60.

Op de begane grond was dit huis al uitgebouwd naar achteren, door de vorige bewoners. Boven ontbrak het echter nog aan ruimte voor de kinderen en een thuis-werkplek. Het fundament van de uitbouw was gelukkig al wel geschikt voor die verdieping er bovenop. Om te voorkomen dat het een ratjetoe van bouwstijlen zou worden, maakte Patrick er één geheel van. Dat deed hij met de houten gevelbekleding, maar ook op de bovenste helft, door een schuin pannendak naar achteren te maken.

Met die schuine daken blijft het huis qua karakter helemaal passen in de landelijke omgeving. Dat betekende dus: het construeren van kilkepers, ofwel dubbel verstek zagen en heel nauwkeurig werken. “Fouten kun je je niet veroorloven” zo blikt Patrick tevreden terug.
Hij werkt al 20 jaar als zelfstandige bouwer en dit werk is zijn lust en zijn leven. Behalve het dak maakte hij hier in Molenschot ook de goten, de houtskeletbouw zij- en achtergevels én de gevelbekleding, uitgevoerd met Red Cedar.

Ook het binnenwerk is van zijn hand: elektra, verwarming, het metselwerk van de binnenwanden, isolatie en overig installatiewerk – Patrick doet het allemaal, terwijl de bovengemiddeld handige bewoners zelf de badkamer en de vloer aanpakten. Met een grote lading isolatiemateriaal en zonnepanelen presteert het huis ook nog eens een stuk duurzamer. “De vaststelling van het label moet nog gebeuren, maar we zijn hier van energielabel G misschien wel in één klap naar label A gegaan!”

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten