Project omschrijving

Project:

Verduurzaamde woning

Categorie: Duurzaam bouwen

Genomineerde: Walther Dingemans – VDZ Projecten

“Betere prestaties dan nieuwbouw”

Zonnepanelen voor én achter, sedum op het dak, leem en hout als bouwmaterialen, plus onderdelen als HR+++ glas, en (natuurlijk) een warmtepomp. De energieneutrale optelsom hiervan werd bekroond met een rapport dat nieuwbouw de loef af steekt. Zijn dit de ingrediënten van zo’n super-ecologisch Earthship? Nee, schijn bedriegt. Het pand in kwestie is een gewone 2-onder-1 kapwoning uit de jaren 60 , in een rustige Tilburgse straat.

Het huis werd onderhanden genomen door Walther Dingemans en zijn twee meewerkende zoons. Zij werken zoveel mogelijk met ecologische producten. Bij dit project kregen ze veel mogelijkheden daarvoor. De nieuwe eigenaars van deze woning wilden namelijk graag hun huis aanpassen en tegelijk ook energieneutraal laten maken.

Dat doel kwam onder handbereik door forse gemeentelijke subsidies voor duurzame verbouwingen.

Duurzaam en licht

Walther laat zien wat er allemaal bij kwam kijken bij de totale verduurzaming van deze oudere woning: “Voorzetwanden, gevelverbetering, vloerverwarming, dakisolatie, een enorme ruit met triple glas, 27 zonnepanelen en tuindeuren met dubbele tochtwering. En een lichtstraat”. Want het mocht natuurlijk geen donkere boel worden in de nu diepere woonkamer. “De afwerking hebben we gedaan met leem, zelfs in die bijzondere ronde plinten tussen muur en plafond. De perfecte diameter daarvoor vonden we een klein bierflesje”, zo merkt Walther grijnzend op, terwijl hij nog eens tevreden door het huis loopt.

Rollen omgedraaid

Uitdagingen waren er genoeg: de dakkapellen moesten verbeterd worden, een betonnen plantenbak fungeerde als grote koudebrug in de voorgevel en de vloer moest dieper uitgegraven worden voor meer isolatiemateriaal. Onder Walthers regie hebben de opdrachtgevers dit graafwerk zelf op zich genomen. “De rollen lijken dan omgedraaid, maar het scheelt in de kosten waardoor er andere wensen toch ingevuld kunnen worden.”

Strenge vereiste bij alle subsidie van de gemeente Tilburg was een eindcontrole op de prestatieverklaring. Dus toen Walther klaar was, volgde een grondige keuring. Het resultaat mocht er zijn. “Het testbureau constateerde betere prestaties dan menig nieuwbouwhuis. Dus we slaagden met vlag en wimpel.”

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten