Project omschrijving

Project:

Zinken dakrenovatie

Categorie: Renovatie & Onderhoud

Genomineerde: Miquel Rombout- VMN Onderhoud

“Alles moet perfect passen”

Het Prinsevinkenpark is eigenlijk geen park, maar een statige straat in Den Haag, dichtbij het Vredespaleis en aan de rand van de Scheveningse Bosjes. Op die prachtige locatie staat de tijdelijke werkplek van zinkmeester Miquel Rombout, met zijn zoon én leerling Nick: zij vernieuwden afgelopen zomer het volledige zinken dak van een historische stadsvilla in neo-renaissancestijl, uit 1888. 

“Het gaat hier om vakwerk dat je niet vaak meer ziet, want daken van dit materiaal worden steeds zeldzamer”, meldt Miquel. Hij leidt niet voor niets leidt zijn zoon op in het maken van zinken daken, want het gaat hem aan het hart dat het vak langzaam maar zeker uitsterft.

Altijd uniek

“Werken met zink: ik doe niets liever”, vertelt Miquel. “Ja, andere klussen kan ik ook aan, zoals installatiewerk en tegelzetten. En natuurlijk doe ik ook het reguliere nieuwbouw- en renovatiewerk op platte en hellende daken. Maar er gaat niets boven het werken met zink. Je maakt altijd iets unieks, je doet het ter plekke, daar op het dak. Ruimtelijk inzicht is vereiste nummer één, je uitslagen moeten kloppen want alles moet perfect passen. Met schroeven of spijkers kan het geen kant op en dan krijg je scheuren. Daarom klikken we het vast, zodat het bij warmte kan uitzetten en bij koude kan krimpen. Zo is het 40, 50 jaar bestand tegen stormen en regenbui na regenbui.”

Verdwenen daken

“Zo’n roefconstructie of roevendak als dit komt weinig voor; eens in de 10, 12 jaar maak je zo’n renovatie mee. In de crisistijd zag je nog wel eens dat bij renovatie het zink verdween en er een ‘gewoon’ dak van gemaakt werd, met bitumen of pannen. Dat hier de investering wel is gedaan in een zinken dak, vind ik dus heel mooi. Je ziet het gelukkig ook nog op andere panden in de straat. Het past perfect bij dit type historische huizen.”

Terug naar het overzicht van genomineerde projecten